بررسی کامل تفاوت دستگاه VRF و داکت اسپلیت

تهویه مطبوع یکی از پارامترهای بسیار مهم در تاسیسات یک ساختمان به شمار می‌رود. امروزه انواع مختلفی از سیستم‌های تهویه مطبوع مرکزی و مستقل معرفی شده است که هر کدام از آنها متناسب با کارایی پروژه بکاربرده می‌شوند. در این مقاله با بررسی تفاوت VRF و داکت اسپلیت با شما هستیم. داکت اسپلیت یک سیستم مستقل است، اما دستگاه VRF یک سیستم مرکزی هوشمند است که امروزه در بسیاری از پروژه‌های تجاری، اداری و مسکونی (در متراژهای متوسط و بزرگ) مورد استفاده قرار گرفته می‌شود. چه تفاوت‌های بین این دو سیستم وجود دارد؟ کدام یک کم مصرف‌تر هستند؟ کدامیک بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد؟ و کدامیک هوشمند است؟ پاسخ این سوالات را می‌توانید در این مقاله بیابید. پس آن را از دست ندهید و با ما همراه باشید.

داکت اسپلیت چیست؟

کارکرد دستگاه داکت اسپلیت کاملا مشابه با کولر گازی اسپلیت دیواری است. این دستگاه از دو یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است. یونیت داخلی در زیر سقف کاذب نصب می‌شود و یونیت خارجی آن مانند اسپلیت دیواری در محیط آزاد و خارج از ساختمان همچون پشت بام یا تراس نصب می‌گردد. این دو یونیت از طریق لوله‌های مسی به یکدیگر متصل هستند. بنابراین، جز دستگاه‌های مستقل بشمار می‌آیند.

تفاوت اصلی دستگاه داکت اسپلیت با اسپلیت دیواری در این است که هوای سرد یا گرم خروجی از یونیت داخلی دستگاه از طریق کانال به فضای موردنظر توزیع می‌گردد. این ویژگی باعث شده که بجای نصب چند دستگاه اسپلیت دیواری برای هر قسمت از واحد مسکونی مثل اتاق‌ها، پذیرایی و نشیمن، با نصب یک دستگاه هوای سرد یا گرم آن محیط‌ها تامین گردد.

آشنایی با داکت اسپلیت و عملکرد آن

کارکرد این دستگاه به اینصورت است که مبرد در کمپرسور متراکم شده (فشار و دمای آن افزایش یافته) و پس از تبدیل شدن به مایع سرد از کندانسور خارج می‌شود. مبرد در حالت مایع، از لوله مویین نصب شده در یونیت داخلی، عبور کرده تا فشارش کاهش یابد. مبردِ فشار پایین و سرد به اواپراتور وارد شده و در آنجا هوای گرم اتاق را جذب کرده و به حالت گاز تبدیل می‌شود. سپس، مبرد در حالت گاز وارد کمپرسور شده و این سیکل مجددا تکرار می‌شود. پس، به اینصورت است که هوای خنک توسط دستگاه داکت اسپلیت تامین می‌گردد. جهت اطلاع بیشتر در مورد نحوه کارکرد دستگاه داکت اسپلیت و اجزا تشکیل دهنده آن مقاله “داکت اسپلیت چیست؟ راهنمای جامع سیستم داکت اسپلیت” را مطالعه نمایید.

Description: فرق وی آر اف و داکت اسپلیت

سیستم تهویه VRF چیست؟

همگام با پیشرفت تکنولوژی، سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند نیز روی کار آمدند. این سیستم‌ها علاوه بر قابلیت کنترل دقیق دما، کم مصرف نیز می‌باشند. کلمه VRF مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow است، یعنی سیستمی که جریان مبرد آن قابل کنترل است. کلیات نحوه کارکرد سیستم VRF مشابه دستگاه داکت اسپلیت است، با این تفاوت که این دستگاه هوشمندتر بوده و قابلیت داشتن چند یونیت داخلی در ظرفیت و مدل‌های مختلف را داراست.

کمپرسور مورد استفاده در این سیستم‌ها اکثرا از نوع روتاری و اسکرال با تکنولوژی اینورتر هستند. برخی مدل‌های آن دارای دو یا سه کمپرسور در یک یونیت خارجی استفاده هستند.

آشنایی با سیستم VRF و عملکرد آن

در دستگاه داکت اسپلیت، یونیت داخلی از نوع کانالی بوده، یعنی فقط این مدل از یونیت داخلی به دستگاه نصب می‌گردد. اما، در یک سیستم VRF می‌توان از چند یونیت داخلی متفاوت همچون یونیت داخلی کانالی، ایستاده زمینی، کاستی و دیواری با ظرفیت‌های متفاوت استفاده کرد.

درواقع می‌توان گفت که این سیستم مدل پیشرفته‌تر دستگاه‌های چند پنله قدیمی است. از دیگر نکات بارز این سیستم، نداشتن محدودیت در ظرفیت است، چون یونیت‌های خارجی این دستگاه می‌توانند به یکدیگر متصل شده و متناسب با ظرفیت مورد نیاز پروژه نصب گردند.

از دیگر ویژگی‌های منحصر بفرد سیستم VRF، تامین همزمان سرمایش و گرمایش است. یعنی اگر یونیت داخلی یک اتاق در فصل پاییز در حال خنک کردن اتاق باشد، یونت داخلی نصب شده در اتاق دیگر می‌توان آن اتاق را گرم کند. این قابلیت تنها در این سیستم مشاهده می‌شود که با مصرف برق، سرمایش و گرمایش همزمان را فراهم می‌کند. این ویژگی منحصر بفرد سیستم VRF بیشتر در هتل‌های بین المللی و مراکز تجاری و اداری بزرگ کاربرد دارد.

Description: ساختار vrf

شاید این سوال برایتان ایجاد شود که آیا سیستم VRF برای ساختمان‌های بلند قابل اجرا است؟ مثلا برای یک ساختمان ۱۰ طبقه؟! یعنی، حداکثر طول لوله مسی بین یونیت‌های خارجی و داخلی چقدر است؟ تا چه ارتفاعی می‌توان بین یونیت‌ها فاصله ایجاد کرد؟ پاسخ بله است! قابل اجرا است. در سیستم VRF حداکثر طول لوله کشی برای یک یونیت داخلی برابر با ۲۲۵ متر و حداکثر فاصله عمودی بین یونیت‌های داخلی و خارجی حدودا ۱۱۰ متر می‌باشد.

Description: عملکرد vrf

مقایسه داکت اسپلیت و VRF

در جدول زیر، مقایسه بین دو سیستم داکت اسپلیت و VRF از نظر کارایی، هزینه اجرایی و قیمت داکت اسپلیت و VRF ارائه شده است. همانطور که مشخص است، سیستم VRF کم مصرف‌تر و دارای کارایی بهتر است اما قیمت خرید و هزینه اجرایی بالایی دارد.

شرح مقایسهداکت اسپلیتVRF
کنترل مستقل دماندارددارد
قابلیت استفاده از کویل آبگرمدارددارد
کمپرسور اینورتردارددارد
قابلیت نصب چند یونیت داخلیندارددارد
سرمایش و گرمایش همزمانندارددارد
قیمت خرید دستگاه‌هاپایینبالا
هزینه اجراییپایینبالا
مصرف برقبالاپایین

Description: داکت اسپلیت یا VRF

ملاحضات اجرایی سیستم VRF

سیستم VRF در مقایسه با داکت اسپلیت نیاز به دقت بیشتری در اجرا دارد. در واقع برای اجرا لوله مسی سیستم VRF باید ملاحضات لازم مطابق با استانداردهای شرکت سازنده لحاظ گردند. حداکثر طول لوله کشی بین برنچ‌ها، قطر لوله‌ها و تعداد شاخه‌های خروجی از یک انشعاب از جمله مواردی است که باید در زمان طراحی توسط متخصصان مربوطه درنظر گرفته شوند. بنابراین، همانطور که مشخص است اجرای سیستم VRF کاری کاملا تخصصی است و نیاز به مهارت‌های ویژه‌ای دارد.

داکت اسپلیت یا VRF کدام انتخاب مناسبی است؟

انتخاب هر یک از این سیستم‌ها بستگی به پروژه موردنظر دارد. اگر پروژه بزرگ است و به تعداد زیادی یونیت داخلی نیاز دارد، قطعا دستگاه داکت اسپلیت مستقل پیشنهاد نمی‌شود، چون تعداد بسیار زیادی یونیت خارجی باید جانمایی گردند. از طرف دیگر، مصرف انرژی برق اینگونه پروژه‌ها با بکارگیری چند دستگاه داکت اسپلیت مقرون بصرفه نیست. لذا بهتر است از سیستم VRF استفاده گردد. بنابراین، انتخاب یک سیستم تهویه مطبوع متناسب با کاربری و حجم پروژه، نیاز به دانش و تخصص مشخصی دارد تا از بروز اشتباه و تحمیل زیان مالی به کارفرمایان جلوگیری شود.

چطور و از کجا مشاوره بگیریم و بهترین سیستم تهویه مطبوع را انتخاب کنیم؟

در این مقاله با تفاوت vrf و داکت اسپلیت آشنا شدید. ولی برای انتخاب بهترین سیستم تهویه مطبوع، می‌توانید با دپارتمان فنی و مهندسی تهویه ایرانیان تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان داکتینو مشاوره‌های لازم را در خصوص انتخاب دستگاه، طراحی و اجرا سیستم موردنظرتان به شما ارائه دهند.

سوالات متداول

چه نوع گازی در سیستم VRF استفاده می‌شود؟

در سیستم VRF از گاز R410a استفاده می‌گردد، چون این گاز برای کارکرد این سیستم بسیار مناسب است.

در سیستم VRF تا چه تعداد یونیت داخلی می‌‌توان نصب کرد؟

تعداد یونیت‌های داخلی با توجه به ظرفیت یونیت‌های خارجی مشخص می‌گردند. برای مثال، حداکثر ظرفیتی که از مجموعه یک سیستم VRF برند الجی می‌توان داشت برابر با ۹۶ اسب بخار می‌باشد.

اگر یکی از یونیت‌های خارجی VRF دچار مشکل شود، کل سیستم قطع می‌گردد؟

خیر، فقط یونیت خارجی که دچار مشکل شده است از مدار خارج شده و بقیه دستگاه‌ها به کار خود ادامه می‌دهند تا دستگاه خراب شده تعمیر گردد.

آیا در سیستم VRF می‌توان از کویل آبگرم جهت گرمایش استفاده کرد؟

بله، درصورتی که از یونیت داخلی کانالی (داکت اسپلیت) استفاده شود، می‌توان گرمایش را با کویل آبگرم تامین کرد.

­­­­­